logo
Welkom
Nieuws
Carillon
Beiaardiers
Bespelingen
Educatieproject KUVO
De Stichting
Vriend worden
Sponsors
Fotopresentatie
Links
Contactformulier

 

 

 

Bijzondere bespeling op 24 november a.s.

Op zaterdag 24 november 2018 speelt het carillon samen met het draaiorgel. Er wordt een scherm geplaatst bij de ingang van het torenportaal, zodat het publiek de beiaardier kan zien spelen.
Het draaiorgel, een vertrouwde verschijning op de zaterdagen, zal afwisselend met beiaardier Mathieu Polak Siterklaasliedjes ten gehore brengen. De bespeling vindt plaats van 13.30-14.30 uur
 

Vrijwilligers gezocht voor de Stichting Carillon Woerden 

Vindt u het ook zo leuk om het carillon te horen als u in de stad bent? Wellicht klinkt meedenken met Stichting Carillon Woerden u als muziek in de oren. Er zijn nu een drietal vrijwilligersvacatures beschikbaar.
Het gaat om VoorzitterCoördinator Sponsoring en Coördinator Educatie
Klik op de functie om de volledige tekst te bekijken.
Deze vacatures staan op de site van Hart voor Woerden, onder Kunst en Cultuur. 

Kijk gerust rond op onze site om inspriratie op te doen. 


Oud-stadsbeiaardier Gouda, Schoonhoven, Woerden en Oudewater overleden
 

Jaap van den Ende, oud-stadsbeiaardier van Gouda, Schoonhoven, Woerden, Oudewater en Dordrecht is overleden op de leeftijd van 90 jaar. Hij was ereburger van Gouda. Onze beiaardier Henk Verhoef zal woensdag 19 september tussen 10.00-11.00 uur een eerbetoon aan hem spelen.
 

Op bezoek in Baarn bij het carillon

Op 3 juli jl. is Stichting Carillon Woerden op bezoek geweest bij het carillon van de Pauluskerk in Baarn. Ze wilde zich oriënteren op pneumatisch spel. Beiaardier Bauke Reitsma was zo vriendelijk om voor zijn bespeling uitleg te geven over de pneumatische bespeling van het carillon en hij liet een melodie horen: De Lente van Vivaldi. 
Door middel van lucht uit een speciale tank die aangesloten is op het stokkenklavier en de spelcomputer worden de toetsen van het stokkenklavier en de daarmee verbonden klokken bespeeld. Het klinkt helderder dan de hamers die nu in Woerden voor automatisch spel worden gebruikt. Ook zijn alle klokken op het carillon aangesloten en niet alle klokken op een hamer voor het automatisch spel. Dat betekent dat er meer verschillende melodieën voor de uurslag gespeeld kunnen worden. 

 

       

Twee smalle trappetjes leien naar de klokkenzolder

 

Het carillon in Baan

 


De spelcomputer

 


Kijk op de pagina Educatieproject KUVO om het artikel over de Klassenrondleiding te lezen dat op 4 april jl. in de Woerdense courant heeft gestaan!

Bijzonder Zomerkaasmarktconcert op het carillon van de Petrustoren in Woerden op 28 april a.s.

Aansluitend op de eerste zomerkaasmarkt van dit seizoen op zaterdag 28 april a.s. zal beiaardier Malgosia Fiebig van 13.30 tot 14.30 uur een concert spelen op het carillon van de Petrustoren. Malgosia Fiebig is stadsbeiaardier van Utrecht en Nijmegen. In Utrecht bespeelt zij de carillons van de Domtoren, de Nicolaïkerk en de Willibrordustoren in Vleuten en in Nijmegen het carillon van de St. Stevenstoren.

Malgosia studeerde aan de Muziek Academie van Gdansk, waar zij haar Master of Music behaalde voor orgel en koordirectie. In 1999 volgde ze de cursus beiaard bij Gert Oldenbeuving en werd de eerste na-oorlogse beiaardier van de St. Catharinakerk na 60 jaar stilte. Twee jaar later werd ze tevens benoemd tot beiaardier van de stadhuisbeiaard in het centrum van Gdansk.

In 2004 verhuisde ze naar Nederland en behaalde een jaar later een Bachelor of Music in Carillon Performance bij Arie Abbenes op de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Ze studeerde af als Master of Music in juni 2007 bij Frans Haagen en Henk Verhoef.

Malgosia Fiebig behaalde verscheidene eerste prijzen bij internationale beiaardcompetities en gaf beiaardconcerten in heel Europa, Curaçao, Australië en de VS.

Voor dit concert staan werken van Antonio Vivaldi, Gioachino Antonio Rossini, Agustín Barrios Mangoré, Ron Ford, Wolfgang Amadeus Mozart en Alan Menken op het programma.

Het carillonconcert is goed te beluisteren op een terras of een andere geschikte plek in het stadshart. Bij goed weer is de tuin naast de Petruskerk een ideale plaats om van het concert te genieten.

Het complete programma van het concert vindt u hier. Vóór en tijdens het concert zal bij de toren een folder met het programma van het concert uitgereikt worden. 

 


Educatieproject KUVO 2018

Educatie-project KUVO van start

Op 23 maart jl. kwam de eerste klas voor een rondleiding in de Petrustoren en het beluisteren en bespelen van het carillon. Er waren veel enthousiaste reacties!
Tot en met eind juni zal op verschillende woens- en vrijdagen een rondleiding voor schoolklassen plaatsvinden. 

De Stichting Carillon Woerden vindt het belangrijk om ook de jeugd bij
het carillon en de bespelingen te betrekken. Om de artistieke kant van
het bespelen van het klokkenspel te stimuleren, maar ook om de kennis
van oude ambachten als het gieten en laten klinken van klokken, als
cultureel erfgoed, levend te houden.

In 2017 is een succesvolle pilot gehouden en nu is het project opgenomen in het
jaarprogramma van het KUVO.  Lees hier meer.


Bezichtiging carillon in de Petrustoren

In overleg is het mogelijk om het carillon in de Petrustoren te bezichtigen. Voor de beklimming van de toren het de bezichtiging van het carillon is een Veiligheidsdocument Stichting Carillon Woerden van toepassing.


Songfestival 2017

Op 13 mei jl. speelde beiaardier Mathieu Polak een aantal winnende liedjes van Songfesitvals van afgelopen jaren als opwarmertje voor de editie 2017. "Lights and Shadows" van OG3NE mocht natuurlijk niet ontbreken. U kunt de versie op het carillon beluisteren via ons You-Tubekanaal. Lights and Shadows van OG3NE op het carillon

 


 
Bekijk ook de promotieclip op YouTube.

 

 

Volg ons ook op Twitter   en Facebook